11 травня Бучак приймав гостей – учасників Весняної майстерні, організованої ГО «Фонд розвитку «Шевченків край». Ідея майстерні – відновити місцеві традиції декоративно-прикладного мистецтва та зрушити з місця ідею створення у Бучаку Села-музею для збереження цієї унікальної місцевості. Варто зауважити, що Весняну майстерню проведено в рамках проекту «Село-музей Бучак відроджує традиції», який реалізував ГО «Фонд розвитку «Шевченків край» за підтримки програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу. Керівником проекту став відомий в Каневі громадський активіст, голова Фонду Розвитку Яків Прогнімак.

До Бучака приїхали гості з Канева, Черкас, Ржищева, Переяслава та Києва. Центром події став майдан у центрі села перед вітряком – саме тут і розташувалися імпровізовані майстерні. Мистецтво вишивки представляла майстриня з сусідньої Бобриці Неля Васянович, вчителька місцевої школи.

Керамічні вироби привезла викладачка Канівського вищого училища Оксана Москаленко разом із своїми ученицями.

Класичний український костюм у канівських традиціях представили студентки Канівського коледжу культури.

Робота Весняної майстерні також передбачала початок робіт з реставрації та відновлення місцевої пам’ятки – вітрового млина, збудованого у 1946 році місцевим майстром Євдокимом Підлісним. Першим ділом вирішили вкрити механізм млина пожежозахисною рідиною. А також встановили на ньому сонячну панель для освітлення прилеглого майданчика та сусідньої альтанки у вечірній час.

Активну участь у підготовці Весняної майстерні взяла участь громада села. Бучацькі жителі привели у порядок узбіччя сільських вулиць і прибрали хмиз після зимових буревіїв, укріпили дорогу на центральному узвозі, побілили доріжки коло меморіалу, прибрали майдан перед млином, збудували альтанку на 30 осіб, встановили три пні із пеньками для затишних посиденьок. А ще зробили вбиральню для зручності гостей. Громада села давно вже – одна команда і підтримує ідею створення Села-музею.

Керівник проекту «Село-музей Бучак» Дмитро Іванов запросив усіх гостей на екскурсію селом. Гості прогулялися головними вуличками Бучака, познайомилися із його старовинною історією, почули розповідь про популярність мальовничого села над Дніпром у художників, письменників, кінематографістів, сфотографувалися на тлі знаменитого озера.

Ключовим заходом Майстерні стала порадня – дискусія учасників про майбутні шляхи збереження.

Дмитро Іванов представив учасникам оновлений проект Села-музею, початково розроблений архітектором Вадимом Бородіним, що починав відновлювати село ще у 90-ті роки. За задумом це буде музей-скансен: на кількох ділянках будуть зведені музейні приміщення, стилізовані під українські хати XVIII ст., давньоруські та трипільські житла, також будуть збудовані творчі майстерні, готельні приміщення та господарські і допоміжні споруди. Задум проекту – показати історію українського села протягом усіх епох, але зберегти живим сучасне село, громада якого отримає можливість для розвитку. Дискусія завершилася пропозицією створити Громадську раду у складі активістів, вчених, членів громади села та керівництва Бобрицької ОТГ, яка б сприяла просуванню проекту і контролювала його розвиток.

Гостей Бучака господарі пригостили запашним чаєм з місцевих трав, нагодували козацьким кулішем та різними смаколиками. Організатори показали гостям стенди з картою та історією села, які буде встановлено у селі найближчим часом. Так, що Бучак перестане бути схожим на закинуту територію і наблизиться до реалізації задуму – створення тут Села-музею. Перший крок до цього зроблено!