Село-музей Бучак відроджує традиції! 11 травня – Весняна майстерня під Козацьким шпилем.

Село Бучак на Канівщині, має неймовірну історію. Хоча вперше в документах назва «Бучак» виникає 1741 року, але люди жили у цій місцевості безперервно не те що віками – тисячоліттями. Адже Бучак – то невід’ємна частина легендарного Трахтемирівського кута, що має виняткове значення у формуванні української історії. Епохи тут перетікали одна в одну – трипільці, скіфи, Перервати цей хід спробувала радянська влада – розпочавши наприкінці 1980-х будівництво Канівської ГАЕС. Заради цього Бучак було фактично знищено. Але зараз, на початку ХХІ тисячоліття маємо факт – ніякої ГАЕС немає, натомість Бучак відроджується.

Завдяки ентузіастам з середини 90-х років село поступово верталося до життя. І не лише через повернення додому його жителів, але й силами активістів, що взялися за створення у селі музейного та мистецького центру. Який би представив і всю унікальність історії села, і його красу, багаторазово втілену у різноманітних творах численними митцями.

Цю справу ми продовжуємо! Проект «Село-музей Бучак» виходить за межі паперів, креслень і розмов. Ми робимо перший реальній крок, першу подію і збираємо усіх на перше свято у відновленому Бучаку.

Отже, 11 травня 2019 року ми проведемо Весняну майстерню під Козачим шпилем – в самому центрі села. Саме там, де стоїть наш унікальний вітряк, ми зберемо сусідів та земляків, а також запросимо гостей. Щоб зробити народне свято, познайомитися із тими, хто зберіг місцеві традиції: майстрами традиційних ремесел, хорами та музиками. Тому запрошуємо в Бучак у цей день усіх канівських земляків, що не забули: як їхні бабусі співали та вишивали сорочки, як діди крутили гончарний круг та різали з дерева все – від ложок до вітряків. І навіть якщо вже ніхто не згадає, як це було, то все одно спробуємо відновити традиції за допомогою тих, які такі традиції не забули. Також візьмемося за важливу справу – розпочнемо реставрацію нашого вітряка. Крім того, проведемо екскурсію по Бучаку, а ще спробуємо бучацької юшки.

Завітають до нас і гості з Канева, Києва, Черкас, Переяслава – і на свято подивитися. І досвідом музейної роботи поділитися. Зокрема, чекаємо в Бучаку гостей з села Легедзине під Уманню. Саме там розташований Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура», директор якого Владислав Чабанюк вже понад 10 років проводить у селі свята народної культури та толоки з реконструкції трипільського житла. Саме у Легедзиному молодь чудово співає старовинних пісень і цей колектив теж завітає до Бучака. Будемо вчитися у них – як відновлювати традиції, а ввечері подивимось перше народне українське кіно. Це повнометражний ігровий фільм «Чорний козак», знятий у Легедзиному тим самим Владиславом Чабанюком за підтримки усього села та трохи – київських кіношників.

Тож запрошуємо усіх бажаючих до Бучака! Також будемо раді, якщо нашу ініціативу підтримають депутати та керівництво нещодавно створеної Бобрицької ОТГ. Особливо хочемо бачити на святі молодь та учнів й вчителів Бобрицької школи, Канівського коледжу культури та інших навчальних закладів. Весняна майстерня у Бучаку розпочнеться 11 травня з 11.00, детальну програму за кілька днів буде оприлюднена тут, також новини про подію шукайте у фейсбуці на сторінках «Село Бучак – регіональний сайт» та головного організатора заходу – ГО «Фонд розвитку «Шевченків край».

Дмитро Іванов,
Продюсер Весняної майстерні виконавчий директор канівського Благодійного Фонду Володимира Затуливітра